2008. november 2., vasárnap

Blog-etika

Agibo engedélyével az Ő blogjából másoltam ide ezt a bejegyzést.

Dilemma

Bruercsi ötlete volt tulajdonképpen, ami nekem is megtetszett. Talán nem haragszik meg érte, hogy alkalmazom. (ugye nem?)
Csináltam egy lépésről-lépésre linkgyűjteményt. Az első linkek a saját "lépegetéseim". Van köztük olyan, ami a már halódó honlapomon jelent meg először, és van köztük olyan is, ami ebben a blogban látott napvilágot.
Szeretném kibővíteni mások munkájával is. Itt merül fel ismét a kérdés: kérjek engedélyt, vagy ne kérjek engedélyt a közzétételért? Eddig kértem. Aranyosak voltak a lányok, hozzájárultak.
Nincs is ezzel gond. De mi van akkor, ha egy régebbi bejegyzésben bukkanok valami érdekes dologra, vagy egy külföldi blogban, esetleg honlapon? Akkor már bizony igencsak bonyolódik az ügy.
A Fórumban az ilyenfajta dilemmára azt szokták írni, ha valaki közzétesz valamit, akkor számol azzal, hogy más is alkalmazza azt. Ennélfogva nem kell engedélyt kérni.
Sőt, én azt gondolom ez a fajta közzététel etikusabb, mert pontosan nyomon követhető az alkotó. Mi a véleményetek?

4 megjegyzés:

Kaoka írta...

Szerintem is így van, ahogy írod.
Aki nem vállalja fel az írományát, az nem fog írni sem.
De épp most akarom megszüntetni a moderálást, amit nem is tudom hogy sikerült létrehoznom. Most meg azt nem tudom, hogyan kell megszüntetni.:) De, ha valami nem tetszik akkor utólag is lehet törölni egy hozzászólást?

F.Gina írta...

Azt nem tudom, hogy a moderálást hol tudod megszüntetni, valószínűleg a megjegyzések beállításában. A másik kérdésre válasz a blogban.

zazálea írta...

Én azt gondolom, ha én nyilvánossá teszem a blogom, akkor az azt jelenti, hogy Kiskunröcsögétől Honoluluig bárki megnézheti. Ha ennyire nyilvános, akkor nem az a célom, hogy minél többen olvassák? Akit érdekel, annak számára hozzáférhető legyen? Mert ha igen, akkor csak örüljek, ha feltesz engem valaki a bloglistájára. Pl.

Princi írta...

Egyetértek Zazával! Annyival egészíteném ki, hogy bármi olyat csinálok, teszek fel (varrományom, másolt képek, leírások, ötletek), aminek eredetijét máshonnan vettem, nem hangoztatom,hogy ez az én ötletem, hanem megemlítem, hogy a másé adta az inspirációt, ha konkrétan nem is emlékszem, kinél láttam azt. Így senki nem vádolhat meg idegen tollakkal való ékeskedéssl, "lopkodással". Nem kaphatok olyan (egyáltalán nem rosszindulatú) bejegyzést sem, hogy ez a minta nekem is megvan, ezt már én is ki akartam próbálni. De az is lehet, hogy az általam abszolút sajátnak vélt ötletet
esetleg más már korábban "feltalálta". Na ilyenkor van gond inkább! Az ember lánya akaratlanul is gyanuba keveredik.